MYRİOKEPHALON MUHAREBESİNİN MEVKİSİ ÜZERİNE

Altay Tayfun ÖZCAN

Öz


Myriokephalon muharebesi Türk tarihinin en iyi bilinen muharebelerinden birisi olmasına karşı her zaman bir sorunun hedefi olmuştur: Myriokephalon muharebesinin mevkisi neresidir? W. Ramsay’dan bu yana, Selçuklu tarihi ile ilgilenen nereyse tüm tarihçiler bu meseleyi ele almışlardır. Mesela, önce Düzbel geçidi üzerinde duran W. Ramsay Limnai ile Gondani arasındaki bir yeri ifade ederken, II. Kılıç Arslan üzerine bir doktora tezi kaleme alan A. Çay Karamıkbeli’ni muharebe meydanı olarak belirtmiştir. Diğer taraftan daha başka tarihçiler ise Düzbel’in yakınlarındaki Kufi vadisini, Uluborlu’ya açılan Popa Boğazı’nı ve Selçukluların başkenti Konya’ya50 kilometreuzaklıktaki Bağırsak Boğazı üzerinde durmuşlardır.

Bu çalışmada bu görüşleri değerlendireceğiz ve ardından da bunları Myriokephalon muharebesi ile ilgili bilgilerin bulunduğu kaynaklarla karşılaştıracağız. 


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.