FATİMİYYUN: İRAN’IN AFGAN MİLİSLERİ

Rahimullah FARZAM, İsmail SARI

Öz


Bu çalışmada Şii Afgan vatandaşlarının İran tarafından Suriye’deki savaşa dahil olma süreci incelenmektedir. Bu bağlamda İran’ın hangi vaat ve motivasyonlarla Şii Afganları Suriye iç savaşında rejim güçlerinin yanında savaşmaya ikna ettiği, hangi süreçlerle eğittiği ve bu grupların savaş sonrası yaratabilecekleri potansiyel tehlike analiz edilmeye çalışılacaktır.

İran, kendi dış politika menfaatleri açısından Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Lübnan’dan gönüllü ya da paralı Şiileri silahlandırarak Suriye’deki savaşa mobilize etmektedir. İran’ın Suriye’de Hizbullah ve Fatimiyyun Tugayları başta olmak üzere 15’e yakın silahlı grubu çeşitli adlar altında örgütleyerek etkili bir şekilde kullandığı bilinmektedir. İran’ın kendi savaşında diğer ülkelerdeki Şii nüfusunu harekete geçirmesi 1980-88 İran-Irak savaşına kadar dayanmaktadır. Dolayısıyla İran’ın Suriye örneğinde de olduğu gibi Şii nüfusunu kullanması yeni bir olgu değildir. 


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.