İran'da Selçuklu Tarihi Üzerine Yeni Araştırmalar

Shahram YOUSEFİFAR

Öz


Selçuklu döneminde İran tarihi çalışmalarının mevcut durumunun doğru ve kapsamlı bir şekilde anlaşılması, İran ve yurtdışında bugüne kadar yapılmış araştırmaların arka planı hakkında yeterli bilgi sahibi olmayı gerektirir. Metodik çalışmalar ile konuların kayıtlarının derinlemesine incelenmesi, nedenlerinin, açıklamalarının tanımlanmasında benimsenen yaklaşımların derinlemesine incelenmesi, önceki araştırmacılarının başarılarını ortaya çıkarılmasına ek olarak, Selçuklu araştırmaları alanındaki eksiklikleri ve engelleri de göstermektedir. Bu nedenle Selçuklu tarihi çalışmalarının meta-analizi konumuna  gelebilmek için öncelikle bu alandaki araştırmaların niceliği, niteliği ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

              İran'da Selçuklu araştırmaları alanında son on yıldaki  bilimsel faaliyetlerden biride , Selçuklu tarihi ve medeniyeti üzerine üç ihtisas konferansıdır (1390, 1392, 1400). Bu konferanslarla ilgili  birçok makale yazıldı ve yayınlandı. Her biri birbirinden değerli olan bu makaleler topluluğunu gözden geçirip İran'da son yirmi yılda Selçuklular tarihindeki aktif araştırma alanlarını belirlemek ve bunlar hakkında bilgi vermek için  gereklidir. Bu makalede, I. Selçuklu konferansına ait makaleler derlemesinden bir giriş yapılmıştır.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.