Anadolu Selçuklu Devletinde Siyasi Güç Mimari Mekân İlişkisi: Sadeddin Han Örneği / The Relation Between Political Power and Architectural Space in Anatolian Seljuk State: The Case of “Sadeddin Khan”

Mustafa Önge

Öz


Sadeddin Han, 13.yüzyıl Anadolu Selçuklu kervansarayları arasında, sıra dışı bazı mimari özellikleriyle dikkat çeken önemli bir yapıdır. 1236 – 1237 yıllarında Selçuklu devlet adamı Emir Sadeddin Köpek tarafından iki kısım halinde inşa ettirilmiş olan hanın yapım süreci, Anadolu Selçuklu Devletindeki bir iktidar değişikliği ile de eş zamanlıdır. Anadolu Selçuklu Devletinin en önemli hükümdarı Sultan Alaeddin Keykubad’ın vefatının ardından Sultan II.Gıyaseddin Keyhüsrev tahta çıkmış, onun iktidarda olduğu dönem, devlet için birçok olumsuz sonuçlanan gelişmelere sahne .olmuştur. Dönemin yazılı kaynaklarında anlatıldığı üzere; bu iktidar değişikliğinin, hanın banisi Emir Sadeddin Köpek’in önemli ölçüde siyasi güç kazanmasını da sağladığı anlaşılmaktadır.

Bu çalışmada, Sadeddin Han’da görülen sıra dışı mimari özelliklerin, yaptıranın hanın inşa sürecinde siyasi güç kazanmasıyla olası ilişkisi araştırılmıştır. Yapıdaki sıra dışı asimetrik plan formunun, geniş ve gösterişli giriş cephesi oluşturma gayretinin nedenleri, yapıdaki izler üzerinden okumalarla açıklanmaya çalışılmıştır. Bu okumaların sonucunda hanın, yapımının ikinci aşamasında bir karar değişikliği ile genişletildiği, bazı özel mekânlar eklendiği ve mevcut plan formunun bu karar değişikliğinin sonucu olarak ortaya çıktığı görülmüştür. Bu karar değişikliğinin zamanını daha hassas saptamaya yönelik olarak, yazılı kaynaklardan edinilen bilgiler, yapının inşaatı süreçlerini etkileyen mimari gereksinimler ve iklimsel etkenler de değerlendirilmiştir. Karar değişikliğinin, 1237 yılında yapının ikinci aşama inşaatı sürecinin ortalarına denk geldiği ve bu zaman diliminin Sultan Alaeddin Keykubad’ın vefatı ve oğlu Sultan II.Gıyaseddin’in tahta geçişi ile çakışma ihtimalinin olduğu ortaya konulmuştur. Yapım sürecindeki karar değişikliğinin ve bu değişiklikle ortaya çıkan, başta plan formu olmak üzere, handaki sıra dışı mimari özelliklerin, Selçuklu iktidarındaki değişim ve bu değişim sonucunda hanın banisinin kazandığı siyasi güç ile ilişkili olabileceği anlaşılmıştır.

Çalışmanın hazırlanması esnasında Anadolu Selçuklu Kervansarayları, Sadeddin Han ve Anadolu Selçuklu Devleti tarihi konuları ile ilgili yazılı kaynaklardan faydalanılmıştır. Bu kaynakların yanı sıra çalışmanın konusu olan Sadeddin Han, saha gözlemleri ve belgeleme yaparak bilgi toplamak için düzenli olarak ziyaret edilmiştir.

 


Tam Metin:

PDF

Referanslar


Akok, M., 1969. “Kayseri’de TuzhisarıSultanhanı, Köşk Medrese ve Alaca Mescid Diye Tanılan Üç Selçuklu Mimari Eserin Rölövesi”, Türk Arkeoloji Dergisi, Sayı: XVII-2, 1968, Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi, s:5-41.

Baş, A., 2001. “Yeni Buluntular Işığında Zazadin Hanı’nın Değerlendirilmesi”, I. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Kongresi, 11-13 Ekim 2000, Bildiriler I, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya, s:101-109.

Bayburtluoğlu, Z., 1971. “Anadolu Selçuklu Devri Büyük Programlı Yapılarında Önyüz Düzeni”, Vakıflar Dergisi, Sayı:XI, Ankara: Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, s. 67-106.

Denktaş, M., 2007. “Karatay Hanı”, Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları, (Ed. H.Acun), Ankara: T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı, s.359-379.

Durukan, A., 2007. “Aksaray Sultan Hanı”, Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları, (Ed. H.Acun), Ankara: T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı, s.141-159.

Gregory Abu’lFarac., 1999. Abû’lFarac Tarihi, Cilt: II, (Çev. Ö.R. Doğrul), Ankara: Türk Tarih Kurumu.

İbn-i Bîbî, 1996a .ElEvamirü’l-Ala’iyeFi’l-Umuri’l-Alaiye (Selçukname), (Çev: Mürsel Öztürk), Cilt II, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.

İbn-i Bîbî, 1996b .ElEvamirü’l-Ala’iyeFi’l-Umuri’l-Alaiye (Selçukname), (Çev: Mürsel Öztürk), Cilt II, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.

Karaçağ, A., 2007. “Avanos Sarı Han”, Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları, (Ed. H.Acun), Ankara: T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı, s.211-235.

Karpuz, H., 1998. “Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırma Merkezi Tarafından Konya’da Yapılan Kazı ve Restorasyon Çalışmaları”, Sanat Tarihi Dergisi, IX, I. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları Sempozyumu, 9-11 Nisan 1997 İzmir, İzmir: Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, s.

Kerimüddin Mahmud-i Aksarayî, 2000. Müsâmeretü’l Ahbar, (Çev. M.Öztürk), Ankara: Türk Tarih Kurumu.

Önge, M., 2007a. “Caravanserais as Symbols of Power in Seljuk Anatolia”, PowerandCulture Identity, Ideology, Representation , II, (Ed. J.Osmond, A.Cimdina), Pisa: Pisa UniversityPress, s:49-69.

Önge, M., 2007b. “Zazadin Han (Sadeddin Köpek Kervansarayı)”, Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları, (Ed. H.Acun), Ankara: T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı, s.195-209.

Önge, M., 2004.Restoration of Zazadin Han A 13th Century SeljukidCaravanseraiNear Konya, Yayınlanmamış Y.Lisans Tezi, ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Tarihi Anıtların Onarımı ve Korunması Y.Lisans Programı, Ankara.

Özbek, Y., 2007. Tuzhisar Sultan Hanı, Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları, (Ed. H.Acun), Ankara: T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı, s.175-193.

Turan, O., 1971. Selçuklular Zamanında Türkiye, İstanbul: Turan Neşriyat Yurdu.

Uğur, F., Koman, M., 1940. Selçuk Büyüklerinden Celâlüddin Karatay ile Kardeşlerinin Hayatı ve Eserleri, Konya: Yeni Kitap Basımevi.

Yavuz, A., 1992. “Anadolu Selçuklu Kervansaraylarında Mekân-İşlev İlişkisi İçinde Savunma ve Barınma”, IX. Vakıf Haftası Kitabı, Ankara: Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, s.253-283.

Yavuz, A., 1995. “AnatolianSeljukCaravanseraisandTheirUse as StateHouses”, 10th International Congress of Turkish Art, September 17-23, Geneva, s.757-765

Yavuz, A., 1995. “Anadolu Selçuklu Kervansarayları Tipolojisi”, IV. Millî Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Semineri Bildirileri, 25-26 Nisan 1994, Konya, s.183-198.

Yavuz, A., 1997. “The ConceptsThatShapeAnatolianSeljuqCaravanserais”, Muqarnas, Vol:14,BrillPubl.,s.80-95.

Yavuz, A., 2000. “Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları Üzerinde Çalışmalar, Bilgiler, Bulgular – 1997”, Uluslararası Dördüncü Türk Kültürü Kongresi Bildirileri, 4-7 Kasım 1997, Ankara, Cilt:II, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, s.239-259.

Yavuz, A., 2002. “Anadolu Selçuklu Mimarisinin Yapı Özellikleri”, Selçuklu Çağında Anadolu Sanatı, (Haz. D. Kuban), İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, s.271-289.

Yavuz, A., 2006. “Kervansaraylar”, Anadolu Selçukluluarı ve Beylikler Dönemi Uygarlığı, (Ed. A.U.Peker, K.Bilici), Cilt:2, Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, s.435-445.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.