ILGIN BELEKLER MAHALLESİ (KÖYÜ) CAMİSİ

RAZAN AYKAÇ

Öz


Konya Ilgın Belekler Mahallesinde bulunan Belekler Köyü Cuma Camisi kitabesi ve vakfiyesi bulunmayan, dikdörtgen planlı, üzeri dört yönden eğimli kırma çatı ile örtülü bir yapıdır. Caminin batısında alt kısımda Kuran Kursu için yapılmış dikdörtgen planlı bir bölüm yer almaktadır. Cami plan, iç mekân örtü sistemi ve süsleme özelliklerinden hareketle XVIII. yüzyıl sonu XIX. yüzyılın başına tarihlendirilmektedir. Ahşap direkli ve ahşap tavanlı camiler gurubunda yer alan yapının ahşap mihrap, minder, mahfil ve vaaz kürsüsü bulunmaktadır. Harim mekânındaki bu mihrap, minber ve vaaz kürsüsü Osmanlının batılılaşma dönemi süsleme özelliğine uygun olarak S/C kıvrımları, bitkisel ve geometrik motiflerle tezyin edilmiştir.

Özellikle Ilgın, Akşehir, Kadınhanı, Beyşehir ve Seydişehir’in köylerinde ahşap direkli ve tavanlı, beden duvarı kerpiç malzeme ve sıvalı,  dıştan düz dam ya da kırma çatı ile örtülü yapılar tercih edilmiştir. Ilgın Belekler Köyü Cuma Camisi ahşap direkli ve ahşap tavanlı camilerin Konya bölgesindeki güzel örneklerinden biridir.

 Ilgın Belekler Köyü’nün Cuma Camisi olarak inşa edilen XVIII-XIX yüzyıl Osmanlı batılılaşma dönemi süsleme özellikleriyle Orta Asya’dan günümüze kadar kullanılan ahşap direkli ve tavanlı camiler geleneğinin bir arada bulunduran ve böylece gelenekle yeniliğin harmanlandığı özgün bir yapıdır.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.