MUT’TAKİ TARİHİ KÖPRÜLER

Halil SÖZLÜ

Öz


Akdeniz Bölgesinde Mersin’in batı tarafında yer alan Mut,  Mersin’e 165 km uzaklıktadır. Mut barındırdığı tarihi eserler sebebiyle sürekli ön plana çıkmıştır. Şehir, Hitit dönemlerine kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Orta Anadolu ile Akdeniz bölgesi arasındaki bağlantının Sertavul Geçidi yoluyla Mut üzerinden sağlanması nedeniyle, tarih öncesi çağlardan itibaren birçok medeniyet bu alanda yerleşmiştir. Birden çok uygarlığa ev sahipliği yapan bu bölge önemli bir konumdadır. İncelenen yedi köprü, günümüzdeki halleriyle Karamanoğulları dönemi izlerini taşımaktadır. Bugün bu köprülerin çoğu araç trafiğine kapalıdır.

Yol ve köprü için “medeniyet” dediğimiz bu çağda, birer vesika niteliğindeki tarihi köprülerimizi onarmak, korumak ve yaşatmak milli kültür ve benliğimiz bakımından çok önemlidir. İnsanları, hayvanları hatta eşyaları birbirine kavuşturan köprüler, gönüllerde kurulan köprüler kadar önemli ve değer görmeyi hak ediyor olmalılar.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.